Hoe werkt een mechanisch horloge

Icoon kroon

Hoe werkt een mechanisch horloge

Een mechanisch horloge werkt op basis van een reeks tandwielen, veren en een balanswiel om de tijd te meten.

Het hart van het mechanische horloge is de hoofdveer. Deze veer wordt opgewonden door de kroon van het horloge te draaien en slaat energie op terwijl deze wordt opgewonden. Deze energie wordt vervolgens geleidelijk vrijgegeven naarmate de veer ontspant, waardoor de andere componenten van het horloge worden aangedreven.

De vrijgekomen energie van de hoofdveer wordt via de overbrengingsverhoudingen van de tandwielen overgedragen aan het balanswiel. Het balanswiel is een wiel met een veer eromheen, die op en neer beweegt met een constant tempo. Deze beweging wordt geregeld door de ankergang, die het wiel steeds op een vast tempo stilzet en vervolgens weer laat bewegen.

De beweging van het balanswiel wordt via een reeks van wielen overgedragen aan de wijzers van het horloge, die dan de tijd aangeven op de wijzerplaat.

Een mechanisch horloge heeft regelmatig onderhoud nodig om de nauwkeurigheid te behouden en de componenten soepel te laten bewegen. Dit onderhoud omvat vaak het demonteren, reinigen en smeren van de bewegende onderdelen en het eventueel vervangen van versleten onderdelen.

Icoon kroon

Een automaat of mechanisch horloge?

Een automatisch horloge, ook wel een mechanisch horloge genoemd, werkt door middel van een veer die wordt opgewonden door de beweging van de pols van de drager. Hieronder vind je een uitleg van hoe een automatisch horloge werkt:

  1. De rotor: Het belangrijkste onderdeel van een automatisch horloge is de rotor, die ook wel de bewegingsrotor wordt genoemd. Deze rotor is een halfronde schijf die vrij kan draaien en is verbonden met het uurwerk van het horloge.

  2. De beweging van de pols: Wanneer de drager het horloge om zijn of haar pols draagt, zal de beweging van de pols ervoor zorgen dat de rotor gaat draaien. De rotor draait soepel om zijn as dankzij kleine lagers in het uurwerk.

  3. Het opwinden van de veer: Terwijl de rotor draait, wordt er door middel van een mechanisme een veer opgewonden in het horloge. Dit mechanisme bestaat uit een tandwiel dat in verbinding staat met de rotor, en een koppeling die de beweging van de rotor omzet in rotatie van de veer.

  4. De energieopslag: De veer in het horloge slaat de energie op die wordt gegenereerd door de beweging van de pols en de opwinding van de veer. Wanneer de veer is opgewonden, wordt de energie geleidelijk vrijgegeven om het uurwerk van het horloge aan te drijven.

  5. Het uurwerk: Het uurwerk van een automatisch horloge bestaat uit een complex mechanisme van tandwielen en een balansveer. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de energie die vrijkomt uit de opgewonden veer, wordt omgezet in een regelmatige en stabiele beweging van de wijzers op de wijzerplaat.

Kortom, een automatisch horloge werkt door middel van een rotor die draait door de beweging van de pols van de drager. Deze rotor windt een veer op, die vervolgens energie opslaat en vrijgeeft om het uurwerk van het horloge aan te drijven. Het uurwerk bestaat uit een complex mechanisme van tandwielen en een balansveer dat ervoor zorgt dat de beweging van het horloge regelmatig en stabiel blijft.

Video uitleg over de werking van een mechanisch horloge

In de onderstaande video wordt uitgelegd (in het engels) met een zeer interessante grafische weergave hoe een mechanisch horloge (ook wel automaat genoemd) werkt.

Open whatsapp
1
💬 Heeft u een vraag?
Scan de code
Indien u een vraag heeft, stuur ons een bericht.