Icoon kroon

Maximale gangreserve: Wat je moet weten over automatische Horloges

Automatische horloges staan bekend om hun ingenieuze mechanisme dat zichzelf oplaadt door polsbewegingen, waardoor een gangreserve wordt opgebouwd. Deze gangreserve is de tijd die een horloge kan blijven functioneren nadat het volledig is opgewonden of gedragen, en het varieert per merk en model.

Inhoud van deze pagina

Gangreserve

Wat is gangreserve

Gangreserve verwijst naar de hoeveelheid tijd dat een automatisch horloge kan blijven functioneren nadat het volledig is opgewonden of gedragen. Het is een indicatie van hoelang het horloge kan blijven werken zonder verdere beweging of opwinding van de veer die het aandrijft.

Automatische horloges werken meestal door de beweging van de pols van de drager. Telkens wanneer je je pols beweegt, voorziet deze beweging de mechanische beweging van het horloge van energie, die wordt gebruikt om de veer (de hoofdveer of het veerhuis) op te winden. De gangreserve slaat de energie op die is opgebouwd door deze bewegingen.

De gangreserve van een automatisch horloge varieert per model en merk. Sommige horloges hebben een gangreserve van slechts enkele uren, terwijl andere meer geavanceerde modellen een reserve van meerdere dagen kunnen hebben. Dit kan worden weergegeven op de wijzerplaat van het horloge of in de technische specificaties ervan.

Als een automatisch horloge niet wordt gedragen of bewogen, zal de gangreserve uiteindelijk opraken en stopt het horloge met lopen. In dat geval moet het opnieuw worden opgewonden door het met de hand op te winden of door het op een watchwinder te plaatsen, een apparaat dat het horloge periodiek beweegt om de gangreserve op peil te houden.

Wat is de oorzaak dat er een lagere gangreserve is?

Er zijn verschillende redenen waarom een horloge mogelijk een lagere gangreserve heeft:

 1. Kleinere veer of veerton: Sommige horloges hebben een kleinere veer of veerton, wat resulteert in minder ruimte voor het opslaan van energie. Dit kan de gangreserve beperken.

 2. Complicaties en functies: Horloges met extra complicaties (zoals chronografen, maanfaseweergaven, datums, etc.) kunnen meer energie verbruiken, waardoor de gangreserve korter wordt.

 3. Ontwerp en grootte van het uurwerk: Het ontwerp en de grootte van het uurwerk kunnen ook invloed hebben. Een kleiner uurwerk kan minder ruimte hebben voor een grote veer, waardoor de gangreserve beperkt wordt.

 4. Frequentie van de balansveer: Horloges met een hogere frequentie van de balansveer (bijvoorbeeld 4Hz in plaats van 3Hz) verbruiken over het algemeen meer energie, wat de gangreserve kan verminderen.

 5. Efficiëntie van het uurwerk: De algehele efficiëntie van het uurwerk kan variëren. Sommige uurwerken zijn beter afgestemd om energie efficiënter te gebruiken, terwijl andere minder efficiënt zijn en meer energie verliezen.

De gangreserve is vaak een compromis tussen verschillende factoren, waaronder het ontwerp, de grootte en de functies van het horloge. Fabrikanten proberen vaak een balans te vinden tussen een langere gangreserve en andere aspecten van het horloge, zoals het design, de functionaliteit en de grootte.

Hoe zit het met gangreserve en reviseren van een uurwerk?

De gangreserve van een horloge kan worden beïnvloed door het reviseren van het uurwerk.

Wanneer een uurwerk wordt gereviseerd, worden verschillende onderdelen gecontroleerd, schoongemaakt en indien nodig vervangen. Dit omvat het smeren van bewegende delen, het controleren van de veer en het kalibreren van het mechanisme. Het revisieproces kan de gangreserve van een horloge verbeteren, vooral als het uurwerk eerder problemen had met efficiëntie of slijtage.

Hier zijn een paar manieren waarop revisie de gangreserve kan beïnvloeden:

 1. Smering en onderhoud: Tijdens revisie wordt oud smeermiddel verwijderd en worden bewegende delen opnieuw gesmeerd. Goede smering kan de wrijving verminderen en de efficiëntie van het uurwerk verbeteren, wat kan resulteren in een langere gangreserve.

 2. Vervangen van versleten onderdelen: Als onderdelen zoals de hoofdveer of andere cruciale componenten versleten zijn, kan vervanging ervan de prestaties van het uurwerk verbeteren en mogelijk de gangreserve verhogen.

 3. Kalibratie en afstelling: Het afstellen van het uurwerk en de balansveer kan ervoor zorgen dat het horloge energie efficiënter gebruikt, waardoor de gangreserve kan toenemen.

 4. Reiniging en inspectie: Het grondig reinigen van het uurwerk en het verwijderen van eventuele vuildeeltjes kan de soepelheid van de bewegende delen verbeteren, waardoor het uurwerk minder energie verliest en mogelijk een langere gangreserve heeft.

Over het algemeen kan een goed uitgevoerde revisie het functioneren van een horloge verbeteren, inclusief de gangreserve. Echter, de gangreserve wordt ook beïnvloed door het ontwerp van het horloge, de veergrootte en andere technische specificaties, dus er zijn grenzen aan hoeveel de gangreserve kan toenemen na revisie.

Hoe zit het met gangreserve van de grote merken?

De gangreserve van horloges kan variëren, zelfs binnen een merk, afhankelijk van het specifieke model en de technische specificaties. Hier zijn echter de gangreservebereiken die vaak worden gezien voor sommige van de genoemde merken:

 • Rolex gangreserve: De gangreserve van Rolex-horloges ligt meestal tussen de 48 en 70 uur, afhankelijk van het model. Oudere modellen hebben mogelijk een kortere gangreserve, terwijl nieuwere modellen vaak een langere gangreserve hebben.

 • Breitling gangreserve: Breitling-horloges hebben doorgaans een gangreserve van ongeveer 38 tot 70 uur, afhankelijk van het specifieke model en de complicaties die het horloge heeft.

 • Tag Heuer gangreserve: De gangreserve van Tag Heuer-horloges varieert gewoonlijk van 38 tot 80 uur, afhankelijk van het uurwerk dat in het horloge wordt gebruikt.

 • Omega reserve: Omega-horloges hebben meestal een gangreserve van ongeveer 48 tot 72 uur, maar sommige modellen, zoals die met het Co-Axial uurwerk, kunnen een gangreserve van meer dan 80 uur hebben.

 • Panerai gangreserve: Panerai-horloges staan bekend om hun langere gangreserve en kunnen variëren van 50 tot 192 uur, afhankelijk van het model en het type uurwerk.

 • IWC gangreserve: De gangreserve van IWC-horloges varieert meestal van 42 tot 120 uur, afhankelijk van het specifieke model en het type uurwerk, aangezien IWC verschillende uurwerken gebruikt in hun collecties.

Houd er rekening mee dat deze gangreservecijfers kunnen verschillen tussen modellen binnen elk merk, omdat sommige modellen zijn ontworpen met meer geavanceerde of efficiëntere uurwerken die een langere gangreserve mogelijk maken. Het is altijd goed om de technische specificaties van het specifieke horlogemodel te controleren voor de exacte gangreserve.

Mijn gangreserve is minder dan 24 uur!

Als de gangreserve van je automatische horloge aanzienlijk korter is dan de verwachte duur, zijn er een paar dingen die je kunt overwegen:

 1. Draagpatroon: Het kan zijn dat het horloge niet voldoende wordt gedragen of bewogen. Automatische horloges halen energie uit de beweging van de pols. Als het horloge niet regelmatig wordt gedragen, kan de gangreserve afnemen. Probeer het horloge vaker te dragen of gebruik een watchwinder om het uurwerk actief te houden wanneer je het niet draagt.

 2. Service en onderhoud: Het kan zijn dat het uurwerk gereviseerd of geserviced moet worden. Soms kunnen vuilophopingen, slijtage of problemen met de interne mechanismen de efficiëntie van het uurwerk verminderen, waardoor de gangreserve korter wordt dan verwacht. Overweeg om het horloge naar een professionele horlogemaker of het merk zelf te brengen voor een onderhoudsbeurt.

 3. Beschadigde of versleten onderdelen: Onderdelen van het uurwerk kunnen versleten of beschadigd zijn, waardoor de efficiëntie afneemt. Een specialist kan het uurwerk inspecteren en eventuele beschadigde onderdelen vervangen om de prestaties te verbeteren.

 4. Smering en afstelling: Het kan zijn dat het uurwerk niet optimaal gesmeerd is of niet goed is afgesteld. Dit kan de prestaties van het uurwerk beïnvloeden en de gangreserve verkorten. Een professionele service kan dit verhelpen door het uurwerk opnieuw af te stemmen en te smeren.

 5. Technische problemen: Soms kunnen er meer complexe technische problemen zijn die de gangreserve beïnvloeden. Een grondige inspectie door een professionele horlogemaker is nodig om eventuele diepere technische problemen te identificeren en op te lossen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de gangreserve van een automatisch horloge kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Als je horloge aanzienlijk minder dan 24 uur gangreserve heeft, is het raadzaam om het te laten nakijken. Bij horloge-reviseren.nl voeren wij dagelijks meerdere revisies uit die de gangreserve problemen bij uurwerken oplost. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden van jouw specifieke uurwerk. 

Gangreserve en onderhoud

Wanneer een automatisch horloge een kortere gangreserve heeft dan verwacht, zijn verschillende factoren van invloed. Regulier onderhoud is essentieel om optimale prestaties te behouden.

Behoud van de Gangreserve
Het regelmatig dragen van het horloge zorgt ervoor dat de gangreserve op peil blijft. Als het horloge niet gedragen wordt, kan een watchwinder helpen om de gangreserve te behouden door het uurwerk in beweging te houden.

Service en Reparatie
Een afgenomen gangreserve kan wijzen op de noodzaak van een servicebeurt. Door het uurwerk te laten reviseren of servicen, kunnen problemen zoals slijtage, gebrekkige smering of beschadigde onderdelen worden aangepakt, waardoor de gangreserve verbetert.

Technische Controle
In sommige gevallen kunnen technische problemen de gangreserve beïnvloeden. Een grondige inspectie door een professionele horlogemaker kan eventuele diepere problemen identificeren en oplossen.

Conclusie
De gangreserve van een automatisch horloge is een cruciale factor in de prestaties ervan. Het kennen van de gangreserve van jouw horloge en het zorgen voor regelmatig onderhoud kunnen helpen om de levensduur en prestaties te maximaliseren.

Bij horloge-reviseren.nl bieden we expertise en service voor het behoud van jouw horloges, inclusief het optimaliseren van de gangreserve van automatische uurwerken. Neem vandaag nog contact met ons op voor professionele ondersteuning en advies.
 
 
 

Rolex revisie

De APK voor uw horloge

Rolex revisie


Meer lezen

Breitling revisie

De APK voor uw horloge

Breitling revisie


Meer lezen

Rolex horlogeband

Herstel jouw horlogeband

Rolex horlogeband


verder lezen

Tag Heuer revisie

De APK voor uw Tag Heuer

tag Heuer revisie


Meer lezen
Open whatsapp
1
💬 Heeft u een vraag?
Scan de code
Indien u een vraag heeft, stuur ons een bericht.